Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe word je personal trainer?

01 Apr 2021

Wil je personal trainer worden? Lees hier alles wat je moet weten!

Personal trainer zijn is populair. De vraag naar personal trainers is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Een abonnement van de sportschool is niet genoeg, als personal trainer kan je het verschil maken door mensen te helpen hun doelen te behalen. Als jij het leuk vindt om mensen te helpen en bezig te zijn met sporten is de baan personal trainer misschien wel iets voor jou. Maar hoe word je personal trainer? Waar moet je rekening mee houden? Dat ontdek je hier!

Wat doet een personal trainer?

Een personal trainer is iemand die mensen persoonlijk begeleidt op het gebied van beweging en voeding. Zo heeft een personal coach de kennis, kwaliteiten en ervaring om een klant te helpen bij het halen van bepaalde doelen. Als personal trainer begeleid je sporters in hun bewegingstraject. Je motiveert je klanten en maakt op maat gemaakte fitnessschema’s en voedingsschema's om zo de doelen te halen. Als personal trainer maak je dus een plan, motiveer je maar let je ook op de uitvoering van de sporter om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Als personal trainer heb je niet alleen invloed op het bewegingsgedrag van de klant, maar je begeleid ook de klant om het eetpatroon te verbeteren. Je maakt net als bij bewegen een schema voor voeding op maat. Vaak wordt vergeten dat je als personal trainer in sommige gevallen niet alleen een coach bent op het gebied van beweging en voeding, maar ook een soort van vertrouwenspersoon kan zijn voor de klant. Je moet je klant inspireren en motiveren om zo te zorgen dat iemand stappen maakt.

Waarom wordt er gekozen voor een personal trainer?

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een personal trainer. Dit kan diverse aanleidingen hebben. De meeste mensen willen iets doen aan de fysieke gezondheid. Zo willen zij afvallen, meer spieropbouw of vitaler worden. Een personal trainer wordt ook ingeschakeld voor de mentale gezondheid. Uit diverse onderzoeken blijkt dat regelmatig bewegen psychische klachten vermindert. Verder biedt een personal trainer nog andere mooie voordelen:

  • Sporttechnieken: Een personal trainer legt de oefeningen uit, en zorgt ervoor dat je deze juist uitvoert. Zo is de kans op blessures een stuk kleiner
  • Een stok achter de deur: Ondanks een gebrek aan tijd en zin komen mensen toch sneller in beweging met een coach. Een coach motiveert, adviseert en inspireert om de leefstijl te veranderen. 
  • Op maat gemaakte programma's: Een personal trainer maakt een op maat gemaakt fitnesschema en voedingsschema. Dit betekent dat een klant weet waar hij of zij aan toe is en hoeft hij of zij niet zelf na te denken over de juiste beweging en voeding.
  • Sneller resulaat: Veel mensen zijn niet geduldig, en willen snel resultaat zien van het werk dat wordt geleverd in bijvoorbeeld de sportschool. In de praktijk blijkt dat doelstellingen sneller behaald worden met een personal trainer of fitness instructeur.
  • Goedkoper: Dit klinkt misschien raar, maar uiteindelijk is het sporten met een personal trainer goedkoper voor veel mensen. Veel mannen en vrouwen worden lid van een sportschool, gaan een paar keer sporten en haken daarna af. Het abonnement wordt dan vaak lang doorbetaald, zonder dat er resultaten wordt geboekt. Met een personal trainer zijn mensen doelgericht aan het werk. Ze betalen wel meer, maar komen ook tot resultaten!

Waarom een personal trainer worden?

Van je passie je baan maken is bij veel mensen de grootste drijfveer om een personal trainer te worden. Je werk is een groot deel van je leven, dus is het belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Naast de passie zijn er ook andere redenen waarom je misschien een personal trainer wil worden.

Ten eerste is er een grote vraag naar fitnessinstructeurs. Personal training is de laatste jaren steeds populairder geworden, dus er zijn genoeg mogelijkheden voor jou om aan klanten te komen of om aan het werk te gaan bij een sportschool. Dit brengt ons direct naar het tweede punt en dat is dat je eigen baas kan zijn. Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar als je dit graag wilt is een baan als personal trainer een goede optie daarvoor. Je kan op deze manier je eigen uren, klanten en andere afspraken inplannen. Als laatste kan de waardering een achterliggende reden zijn om te starten als personal trainer. Hoe mooi is het om andere mensen te helpen en ondertussen ook geld te verdienen met hetgeen je zo leuk vindt? 

hoe word je personal trainer

Hoeveel verdient een personal trainer?

Wat een personal trainer verdient hangt af van het feit of je in loondienst bent of als zelfstandige werkzaam bent. Volgens de gegevens van de Nationale Beroepengids verdient een personal trainer gemiddeld tussen de €1.900 en €2.900. Dit zijn bruto maandsalarissen. In loondienst werken heeft als voordeel dat je meer zekerheid hebt. Als je zelfstandige bent is dit natuurlijk anders en ben je afhankelijk van de hoeveelheid klanten en de prijs die je hanteert. Je kan een hogere prijs hanteren als je ook meer te bieden hebt. Je kan hier denken aan bepaalde specialisaties. Daarnaast kan je ook een hogere prijs vragen als je bijvoorbeeld training op locatie geeft. Je hebt als zelfstandige minder zekerheid maar kan waarschijnlijk wel meer verdienen.

Leestip: Wat verdient een personal trainer? >>

Heb je een opleiding nodig om personal trainer te worden?

Het antwoord op deze vraag is  in principe ''nee''. Feitelijk genomen kan iedereen zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar is dat een slimme keuze? Nee!
Als je personal trainer wil worden wordt deze optie afgeraden. Door geen opleiding of een cursus te volgen word je ten eerste minder serieus genomen als je in loondienst gaat of als je een eigen bedrijf begint. Bovendien zal dit resulteren in een aanzienlijk lager salaris. Ten tweede kan je ook je cliënten in gevaar brengen als je niet alle gezondheidsgevolgen goed kan inschatten. Nu kan je denken dat je veel weet over sporten en over voeding, maar dit maakt je nog geen goede personal trainer. Hier komt veel meer bij kijken! Bovendien ligt het slagingspercentage zeer hoog, dus je hoeft niet bang te zijn dat je de opleiding niet haalt.

Welke personal trainer opleidingen zijn er?

Door de populariteit van het beroep personal trainer zijn er veel verschillende opleidingen te vinden. Om personal trainer te worden is de opleiding Fitnesstrainer A relevant om te doen. Deze opleiding is geschikt voor iedereen die wil gaan werken in de fitnessbranche, bijvoorbeeld als fitnessinstructeur of personal trainer. Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. Het niveau van deze opleiding is vergelijkbaar met MBO-niveau 3. Bekijk hieronder een video met een korte toelichting over de Fitnesstrainer A opleiding:


Deze opleiding is fysiek, maar ook online te volgen. Deze opleiding is een basisopleiding, als vervolg kan je ook Fitnesstrainer B volgen. In deze vervolgopleiding staat het 1 op 1 klanten begeleiden voorop. Fitnesstrainer B kan je vergelijken met MBO-niveau 4. Naast deze basisopleidingen kan je er ook voor kiezen om je verder te specialiseren, daar zijn ook nog andere opleidingen voor.

Hoe lang duurt een opleiding voor personal trainer?

De opleidingsduur van de opleiding Fitnesstrainer A is 4 maanden. In deze 4 maanden krijg je een theorie-examen, stage en praktijkexamen. Als je dit hebt afgerond dan ben je in het bezit van EREPS level 3 (Europees-erkend) diploma Fitnesstrainer A. De opleiding Fitnesstrainer B heeft een opleidingsduur van 5 maanden. In deze maanden is er veel sprake van zelfstudie, krijg je een examen en moet je stage lopen.

Wat betaal je voor een personal trainer opleiding?

Omdat de opleidingen van een personal trainer of fitness instructeur niet een heel jaar duren valt de prijs ook mee. Voor Fitnesstrainer A opleiding klassikaal betaal je in zijn totaliteit €1.240. De prijs is lager als je kiest voor thuisstudie, dan betaal je een bedrag van € 895. Voor fitnesstrainer B opleiding is de prijs van thuisstudie gelijk, maar betaal je meer voor klassikaal les. De prijs van deze opleiding is €1.325. Dit bedrag is misschien voor mensen aan de hoge kant om in één keer te voldoen. Daarom is er ook de optie om dit bedrag in termijnen te betalen.

Welke competenties heb je nodig om een goede personal trainer te zijn?

Naast het leuk vinden van je baan en de juiste papieren hebben, is het ook belangrijk om te kijken of je bepaalde competenties hebt die je goed kan gebruiken bij het uitoefenen van het beroep personal trainer. Sociaal vaardig zijn is een belangrijk aspect van een personal trainer. Je moet mensen kunnen motiveren, je moet je kunnen inleven en samenwerken om de doelen te halen. Verder helpt de uitstraling ook erg mee. En dan niet alleen dat je er zelf fit uit moet zien, maar ook het enthousiasme en de passie uitstralen kan motiverend werken. Overtuigingskracht is ook belangrijk bij de taak als coach. Creatief zijn kan ook helpen. Door steeds andere oefeningen te doen houd je de trainingen gevarieerd en leuker om te volgen. 

Toekomst van het beroep personal trainer

Zoals eerder al benoemd is personal training steeds populairder aan het worden. De vraag naar personal trainers is groot en er zijn dus ook genoeg vacatures beschikbaar. Doorgroeimogelijkheden in dit beroep zijn ook volop aanwezig door opleidingen te volgen en je verder te specialiseren. Hiermee vergroot je jouw waarde!

Personal Trainer worden


Personal trainer opleiding volgen Sport & People

Sport & People biedt verschillende opleidingen op het gebied van personal trainer aan. Fitnesstrainer A en B zijn hier te behalen. Deze opleidingen zijn ook thuis te volgen en zo kan je makkelijk online personal trainer of fitnessinstructeur worden. Ook zijn er mogelijkheden om cursussen te volgen op het gebied van bijvoorbeeld bootcamp en kettlebell. Hierbij kan je altijd rekenen op de beste begeleiding. 

Heb je nog vragen over hoe je personal trainer wordt? Neem dan gerust contact met ons op via info@sport-people.nl!

Samenvatting ''Hoe word je personal trainer?''

  • Volg een studie Fitnessinstructeur A (bij voorkeur ook Fitnessinstructeur B)
  • Bepaal of je in loondienst wil of als zelfstandige verder wil
  • Werk aan de competenties van een personal trainer
  • Blijf je altijd ontwikkelen en verder specialiseren

Ben jij er klaar voor om van je hobby je passie te maken? 

Terug
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons