Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Leefstijlcoach opleiding

23 beoordelingen

Droom jij over een carrière in de gezondheidsbranche? Met de Leefstijlcoach opleiding zet jij de eerste stap in jouw loopbaan. Sport & People is uniek in het aanbieden van de Lifestyle Coach opleiding.

 • Erkend door NL Actief op level 4
 • Nederlandstalig
 • Geen vooropleiding nodig
 • Thuisstudie met 2 centrale praktijkdagen
 • Inclusief 4 lesboeken
 • Incl. leefstijlprogramma NLFITTER
 • 60 punten bij het BGN register
 • Diverse locaties door heel Nederland

Thuisstudie

Totaal
€ 1.095,-
€ 136,88
Prijs o.b.v 8 termijnen

De branche erkende Leefstijlcoach opleiding met Gedragscoaching

Tegenwoordig bewegen mensen te weinig, is er een stijging in overgewicht en zijn ze minder vitaal. Dat is zorgwekkend. Gelukkig willen steeds meer mensen hun gezondheid positief beïnvloeden. Uit onderzoek van het Zorginstituut Nederland blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden vindt dat er meer aandacht moet gaan naar het bevorderen van een gezonde leefstijl.

Mensen willen meerdere leefstijlfactoren verbeteren, maar weten vaak niet waar te starten met een gezonde leefwijze en hoe ze deze op een gezonde manier vol kunnen houden. De leefstijlcoach speelt hierin een belangrijke rol!

Wat doet een leefstijlcoach? 

Als coach help jij klanten met het verbeteren van leefstijlfactoren uit het BRAVOZ model: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning en Zitgedrag.

In de Sport & People opleiding tot leefstijlcoach wordt sterk de nadruk gelegd opmotivatie, gedrag en gedragscoaching. Je leert diverse coachingstechnieken en -modellen die je direct kunt toepassen in coachtrajecten met cliënten. Met deze nieuwe coachingsvaardigheden help jij jouw cliënten om gezond gedrag langer vol te houden! Daarnaast verbeter je het klantenbehoud in jouw praktijk.

Wat leer je in de Lifestyle Coach opleiding?

 • Je leert met behulp van verschillende gedragsmodellen de klant te coachen om langdurige gedragsverandering tot stand te brengen (klassikaal).
 • Je leert praktische maar wetenschappelijk geteste coaching-tools direct bij je eigen klanten toe te passen.
 • Je leert vaardigheden - om klanten die zowel intrinsiek als excentriek gemotiveerd zijn - te coachen met behulp van motiverende gespreksvoering (klassikaal).
 • Je leert de basis van trainingsleer, anatomie en fysiologie.
 • Je leert analyses te maken over de gezondheid en het leefstijlgedrag van jouw klant.
 • Je leert inhoudelijk meer over beweging, slaap, stress en voeding.
Leefstijlcoach opleiding


Wat kan ik na het volgen van deze opleiding?

Na het volgen van de leefstijlcoach cursus ben jij in staat zelfstandig (preventieve) leefstijlplannen te maken op de volgende leefstijlfactoren: bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspanning en zitgedrag. Afgestemd op de fase van gedragsverandering per klant. Je bent in staat de klant te motiveren tot het verbeteren van zijn leefstijl met behulp van diverse coaching technieken en -tools.

Bij de studies Fitness Trainer A, B en NASM leer je trainingsplannen en persoonlijke trainingschema's op basis van de fysieke doelstellingen van de klant te maken. Hierbij heb je een hele andere rol dan die van de leefstijlcoach. Het coaching domein van de leefstijlcoach is dus veel groter!

Is de opleiding lifestyle coach voor mij geschikt?

De belangrijkste vragen die jij jezelf moet stellen zijn: 

 • Ben ik minimaal 16 jaar en beheers ik de Nederlandse taal? 
 • Wil ik graag mensen helpen naar een gezondere leefstijl?
 • Haal ik enorme voldoening uit de behaalde resultaten van mijn klanten? 
 • En heb ik nog geen erkend diploma om dit vak te mogen uitoefenen? 

Dan is deze studie geschikt voor jou!

Schrijf mij nu in!

Toetsing & Afronding

Het grootste gedeelte van de opleiding is als thuisstudie te volgen. Er zijn twee verplichte klassikale lesdagen zodat je de coachingstechnieken nóg beter leert toepassen in de praktijk. Je krijgt 8 maanden de tijd om jouw on-demand opleiding af te ronden.

Het examen van de lifestyle coach opleiding bestaat uit drie onderdelen. Welke dit zijn en wat ze inhouden lees je hier:

Onderdeel 1: Theorie-examen

Het theorie-examen wordt afgenomen door NL Actief. Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen, waarvan je er minimaal 40 goed beantwoord moet hebben. Bij een eindcijfer van een 5,5 of hoger ben je geslaagd voor je theorie-examen. Na afronding van dit theorie-examen is de uitslag 18 maanden geldig.

Onderdeel 2: Stage/Portfolio

Tijdens de studie loop je een 40 uur stage waar je minimaal één klant van het sport- of gezondheidscentrum begeleidt. De urenindeling van de stage mag je zelf bepalen. Een paar uur (ca. 2 à 3 uur) per week is voldoende. De stagelocatie kun je zelf uitzoeken. Tijdens je stage werk je ook aan diverse opdrachten die je bundelt tot een portfolio. Dit wordt beoordeeld door een examinator.

Het portfolio wordt opgebouwd door het uitwerken van zeven deelopdrachten:

 • Deelopdracht 1:      Het leefstijl-ecosysteem 
 • Deelopdracht 2:      Beginsituatie 
 • Deelopdracht 3:      Fasen van gedragsverandering 
 • Deelopdracht 4:      Plan van aanpak 
 • Deelopdracht 5:      Leefstijlcoaching in de praktijk 
 • Deelopdracht 6:      Afronding en vervolgstappen 
 • Deelopdracht 7:      Evaluatie


Onderdeel 3: Praktijkexamen

Tot slot leg je het praktijkexamen af. Dit is een mondelinge verdediging van je portfolio bij een examinator van NL Actief.

BGN Accreditatie

Onze leefstijlcoach opleiding is volledig BGN geaccrediteerd. De BGN, oftewel Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, fungeert als landelijke brancheorganisatie en houdt toezicht op de kwaliteit van de opleidingen. Om lid van deze organisatie te kunnen worden moet je iedere drie jaar minimaal 60 nascholingspunten behalen. Dit zorgt ervoor dat jouw kennis actueel blijft en dat je een zo'n goed mogelijke service aan jouw klanten kan bieden. Het volgen van onze leefstijlcoach opleiding staat voor 60 punten in het BGN register. 

Ontvang een erkend NL Actief diploma

Heb je de onderdelen positief afgerond? Dan sluit de opleiding tot lifestyle coach af met een erkend NL Actief diploma. Gefeliciteerd! Met dit diploma op zak kun jij aantonen dat je over de kennis en vaardigheden beschikt om aan de slag te gaan als leefstijlcoach. Tevens verdien je met deze opleiding 60 BGN-punten.

Lifestyle Coach opleiding

Wat wordt mijn werkveld?

Het werkveld is breed en divers. De eerste stap in jouw carrière als Fitness Professional, Personal Trainer of Leefstijlcoach is je inschrijven in het beroepsregister Fitned. Dit is het beroepsregister van de fitnessbranche. Hierin zitten talloze gediplomeerde fitness professionals die hebben voldaan aan de kwaliteitsstandaard.

Volgens de gegevens ligt het salaris van een fulltime leefstijlcoach in loondienst in 2023 tussen de ongeveer €2500 en €4400 bruto per maand. Over het algemeen kun je als zzp’er meer verdienen, maar je loopt ook meer risico. Want je hebt geen vakantiegeld, eindejaarsuitkering en een pensioenregeling.

Doorstuderen met andere opleidingen of cursussen?

Na het voltooien van de trainingen kun je op zoek naar vacatures, maar er zijn ook mogelijkheden om verder te studeren en je te specialiseren. Zo raden we zeker aan om Fitnesstrainer A, en mogelijk Fitnesstrainer B en NASM, te volgen als je ook trainingsplannen wilt maken. 

Ben je al in bezit van een Fitnesstrainer A, B of NASM opleiding? Dan raden we aan om de Medical Exercise Specialist te volgen. Deze opleiding geeft je de mogelijkheid om met medische doelgroepen te werken. Dit is een level 5 cursus erkend door het Europese register (EREPS).

Nu inclusief coaching-toolkit NLFITTER en leefstijlboeken

Ter ondersteuning van de scholing tot leefstijlcoach heeft NL Actief een digitaal kennisplatform ontwikkeld met daarop een effectief leefstijlprogramma ‘NLFITTER’. NL Actief wil zo leefstijlcoaches ondersteunen doormiddel van een kant- en klare coachingtoolkit. Dit leefstijlprogramma kan jij als leefstijlcoach direct in de praktijk inzetten om de klant optimaal te begeleiden naar een gezondere levenswijze. 

‘NLFITTER’ hanteert verschillende pijlers: leefstijlanalysebeweging, voeding, stress, slaap en mindset. Elk van de pijlers is volledig uitgewerkt. Jij bepaalt als coach, aan de hand van de doelstellingen van de klant, met welke pijlers als eerste aan de slag gegaan wordt. 

De tools in ‘NLFITTER’ kunnen de leefstijlcoach helpen om de juiste coachingtools in de zetten, passend bij de fase waarin de klant zich bevindt. Daarnaast krijg je maar liefst twee leefstijlboeken bij de opleiding van BlackBoxPublishers als studiemateriaal:

Erkenningen

 • logo samenwerkingspartnerNL Actief

Opleidingslocaties

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over onze opleidingen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen pagina.

Bekijk de FAQ pagina

Data, tijden en locaties 

Deze opleiding is bijna volledig als thuisstudie te volgen. 

Start je na oktober 2023 met de thuisstudie? Dat kan! De verplichte klassikale lesdagen later dit jaar worden via het studentenportaal (na inschrijving) met je gecommuniceerd.

Inschrijven
Alle fitness opleidingen

Wellicht ook interessant?

 • Leefstijlcoach

  Leefstijlcoach

  Een leefstijlverandering levert mensen veel op: gezondheid, energie en vitaliteit. De gedragsverandering die hiervoor nodig is, blijkt voor veel mensen een flinke uitdaging. Een coach die ze daarbij helpt biedt uitkomst.

  Samen met onze samenwerkende partner LeefstijlCoach Academy bieden wij je een eenjarige post-HBO opleiding aan, waarin je je ontwikkelt tot gecertificeerd leefstijlcoach.

 • Opleiding Health Coach

  Opleiding Health Coach

  De opleiding Health Coach, level 5. Wil jij naast personal training graag op hoog niveau jouw klanten leren coachen naar een gezondere leefstijl? En vind jij de mensen met chronische welvaartsziekten een super interessante doelgroep? Na het volgen van de opleiding Health Coach herken jij snel de valkuilen van mensen waardoor jij hen op de juiste manier weet te coachen naar een gezonde leefstijl. De opleiding Health Coach op level 5 gaat verder dan andere fitnessopleidingen! Pak deze unieke kans bij Sport & People.

 • Coachen in de praktijk

  Coachen in de praktijk

  Gedragsverandering lijkt een simpel concept: Je informeert je klant hoe hij of zij zijn voedingspatroon kan verbeteren. Je schrijft een dieet voor waarbij iemand gaat afvallen. Je schrijft een zo optimaal mogelijk trainingsprogramma voor. Helaas, zo werkt het niet. Om langdurig gedrag te veranderen bij je klant is coaching nodig. Waar begin je?

 • Sport & Voeding opleiding

  Sport & Voeding opleiding

  Deze leerzame 4-daagse opleiding Sport & Voeding wordt gegeven door een ervaren specialist en is geschikt voor iedereen die meer kennis en praktische handvatten wil hebben om een gericht voedingsplan op te stellen. De opleiding is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken en richt zich op voedingsplannen voor diverse doelgroepen.

Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons