Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Leefstijlcoach opleiding

23 beoordelingen

Droom jij over een carrière in de gezondheidsbranche? Met de Leefstijlcoach opleiding zet jij de eerste stap in jouw loopbaan. Sport & People is uniek in het aanbieden van de opleiding Leefstijlcoach opleiding.

 • Erkend door NL Actief op level 4
 • Nederlandstalig
 • Geen vooropleiding nodig
 • Thuisstudie met 2 centrale praktijkdagen
 • Inclusief 4 lesboeken
 • Incl. leefstijlprogramma NLFITTER
 • 60 punten bij het BGN register
 • Diverse locaties door heel Nederland

Thuisstudie

Totaal
€ 1.095,-
€ 219,-
Prijs o.b.v 5 termijnen

De branche erkende Leefstijlcoach opleiding met Gedragscoaching


Steeds meer mensen willen hun gezondheid positief beïnvloeden. Ze willen meerdere leefstijlfactoren verbeteren maar weten vaak niet waar te starten met een gezonde leefstijl en hoe deze op een gezonde manier vol te houden. De leefstijlcoach speelt hierin een belangrijke rol! Als coach help jij klanten met het verbeteren van leefstijlfactoren uit het BRAVOZ model: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning en Zitgedrag.

In de Sport & People opleiding tot leefstijlcoach wordt sterk de nadruk gelegd op motivatie, gedrag en gedragscoaching. Je leert diverse coachingstechnieken en -modellen die je direct kunt toepassen in coachtrajecten met cliënten. Met deze nieuwe coachingsvaardigheden help jij jouw cliënten om gezond gedrag langer vol te houden! Daarnaast verbeter je het klantenbehoud in jouw praktijk.

Wat leer je in de lifestyle coach opleiding?

 • Je leert met behulp van verschillende gedragsmodellen de klant te coachen om langdurige gedragsverandering tot stand te brengen (klassikaal).
 • Je leert praktische maar wetenschappelijk geteste coaching-tools direct bij je eigen klanten toe te passen.
 • Je leert vaardigheden - om klanten die zowel intrinsiek als excentriek gemotiveerd zijn - te coachen met behulp van motiverende gespreksvoering (klassikaal).
 • Je leert de basis van trainingsleer, anatomie en fysiologie.
 • Je leert analyses te maken over de gezondheid en het leefstijlgedrag van jouw klant.
 • Je leert inhoudelijk meer over beweging, slaap, stress en voeding.

Wat kan ik na het volgen van deze opleiding?

Na het volgen van de leefstijlcoach opleiding ben jij in staat zelfstandig (preventieve) leefstijlplannen te maken op de volgende leefstijlfactoren: bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspanning en zitgedrag. Afgestemd op de fase van gedragsverandering per klant. Je bent in staat de klant te motiveren tot het verbeteren van zijn leefstijl met behulp van diverse coaching technieken en -tools.

Bij de opleidingen Fitness Trainer A, B en NASM leer je trainingsplannen en persoonlijke trainingschema's op basis van de fysieke doelstellingen van de klant te maken. Hierbij heb je een hele andere rol dan die van de leefstijlcoach. Het coaching domein van de leefstijlcoach is dus veel groter!

Is de opleiding leefstijlcoach voor mij geschikt?

De belangrijkste vragen die jij jezelf moet stellen zijn: 

 • Ben ik minimaal 16 jaar en beheers ik de Nederlandse taal? 
 • Wil ik graag mensen helpen naar een gezondere leefstijl?
 • Haal ik enorme voldoening uit de behaalde resultaten van mijn klanten? 
 • En heb je nog geen erkend diploma om dit vak te mogen uitoefenen? 

Dan is deze opleiding geschikt voor jou!

Schrijf mij nu in!

Hoe word ik getoetst?

Het grootste gedeelte van de opleiding is als thuisstudie te volgen. Er zijn twee verplichte klassikale lesdagen zodat je de coachingstechnieken nóg beter leert toepassen in de praktijk. Je krijgt 8 maanden de tijd om jouw on-demand opleiding af te ronden.

Het examen van de lifestyle coach opleiding bestaat uit drie onderdelen. Welke dit zijn en wat ze inhouden lees je hier:

Onderdeel 1: Theorie-examen

Het theorie-examen wordt afgenomen door NL Actief. Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen, waarvan je er minimaal 40 goed beantwoord moet hebben. Bij een eindcijfer van een 5,5 of hoger ben je geslaagd voor je theorie-examen. Na afronding van dit theorie-examen is de uitslag 18 maanden geldig.

Onderdeel 2: Stage/Portfolio

Tijdens de stage* begeleid je minimaal één klant van het sport- of gezondheidscentrum.

*Je loopt voor 40 uur stage tijdens de opleiding. De urenindeling van de stage mag je zelf bepalen. Een paar uur (ca. 2 á 3 uur) per week is voldoende. De stagelocatie kun je zelf uitzoeken. Tijdens je stage werk je ook aan diverse opdrachten die je bundelt tot een portfolio. Dit wordt beoordeeld door een examinator. 

Het portfolio wordt opgebouwd door het uitwerken van zeven deelopdrachten:

 • Deelopdracht 1:      Het leefstijl-ecosysteem 
 • Deelopdracht 2:      Beginsituatie 
 • Deelopdracht 3:      Fasen van gedragsverandering 
 • Deelopdracht 4:      Plan van aanpak 
 • Deelopdracht 5:      Leefstijlcoaching in de praktijk 
 • Deelopdracht 6:      Afronding en vervolgstappen 
 • Deelopdracht 7:      Evaluatie

Onderdeel 3: Praktijkexamen

Tot slot leg je het praktijkexamen af. Dit is een mondelinge verdediging van je portfolio bij een examinator van NL Actief.

Ontvang ik een diploma?

JA! Wanneer je het examen positief hebt afgerond, sluit je de opleiding Leefstijlcoach af met een erkend NL Actief diploma! Gefeliciteerd! Met dit diploma op zak kun jij aantonen dat je over de kennis en vaardigheden beschikt om aan de slag te gaan als leefstijlcoach.

Wat wordt mijn werkveld?

Het werkveld is breed en divers. De eerste stap in jouw carrière als Fitness Professional, Personal Trainer of Leefstijlcoach is je inschrijven in het beroepsregister Fitned.nl. Fitned.nl is het beroepsregister van de fitnessbranche. Hierin zitten talloze gediplomeerde fitness professionals die hebben voldaan aan de kwaliteitsstandaard.

Andere opleidingen?

Wil jij ook trainingsplannen voor je klant kunnen maken om naast het bewegen ook trainen te kunnen adviseren? Dan raden wij jou Fitness Trainer A aan. Ben je al in het bezit van Fitness Trainer A,B of NASM dan raden wij jou de Medical Exercise Specialist aan om ook met medische doelgroepen te mogen werken. Dit is een level 5 opleiding erkend door het Europese register (EREPS).

Nu inclusief coaching-toolkit NLFITTER en leefstijlboeken

Ter ondersteuning van de opleiding tot leefstijlcoach heeft NL Actief een digitaal kennisplatform ontwikkeld met daarop een effectief leefstijlprogramma ‘NLFITTER’. NL Actief wil zo leefstijlcoaches ondersteunen doormiddel van een kant- en klare coachingtoolkit. Dit leefstijlprogramma kan jij als leefstijlcoach direct in de praktijk inzetten om de klant optimaal te begeleiden naar een gezondere leefstijl. ‘NLFITTER’ hanteert verschillende pijlers: leefstijlanalysebeweging, voeding, stress, slaap en mindset. Elk van de pijlers is volledig uitgewerkt. Jij bepaalt als coach, aan de hand van de doelstellingen van de klant, met welke pijlers als eerste aan de slag gegaan wordt. De tools in ‘NLFITTER’ kunnen de leefstijlcoach helpen om de juiste coachingtools in de zetten, passend bij de fase waarin de klant zich bevindt. 

Daarnaast krijg je maar liefst twee leefstijlboeken bij de opleiding van BlackBoxPublishers als studiemateriaal:

Erkenningen

 • logo samenwerkingspartnerNL Actief

Opleidingslocaties

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over onze opleidingen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen pagina.

Bekijk de FAQ pagina

Data, tijden en locaties 

Deze opleiding is bijna volledig als thuisstudie te volgen. 

Start je na oktober 2023 met de thuisstudie? Dat kan! De verplichte klassikale lesdagen later dit jaar worden via het studentenportaal (na inschrijving) met je gecommuniceerd.

Inschrijven
Alle fitness opleidingen
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons