Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Wat is de beste personal trainer opleiding?

14 Dec 2023

De afgelopen jaren is de populariteit van personal training door het dak gegaan. De hoger wordende vraag naar personal trainers heeft ervoor gezorgd dat het aantal ingeschreven personal trainers sterk is gestegen. Volgens de KVK (Kamer Van Koophandel) is het aantal personal trainers sinds 2017 bijna verdubbeld. Zo stonden er in januari 2022 meer dan 11.000 personal trainers ingeschreven. Als beginnende personal trainer wordt het dus steeds moeilijker om succesvol te worden in de branche. 

Wil jij als personal trainer of fitness instructeur aan de slag gaan in een sportschool of wil jij je eigen sportstudio beginnen? In deze blog lichten we de route tot succes toe!

Inhoudsopgave

Weet je zeker dat je trainer of coach wil zijn?

Voordat je geld gaat uitgeven aan opleidingen en cursussen is het goed om eerst na te gaan wat je motivatie is om personal trainer of fitness instructeur te worden. Volgens diverse onderzoeken ligt het percentage studenten dat stopt in het eerste jaar tussen de 20% en 30%. De meeste studenten stoppen vanwege gebrek aan motivatie, inzet en verwachtingen. Gelukkig zijn de meeste opleidingen voor personal trainers korter dan een jaar, maar ook wij zien in de praktijk dat studenten met verkeerde verwachtingen of motivatie stoppen. 

Voordat je gaat beginnen is het goed om stil te staan bij wat het echt inhoudt om personal trainer te zijn. Kijk hier voor meer informatie. We hebben hieronder ook een aantal vragen op een rijtje gezet die jou mogelijk helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Vind je het leuk om anderen iets te leren? 
 • Heb je geduld voor het overbrengen van kennis? 
 • Vind je het leuk om mensen te motiveren? 
 • Krijg jij energie van het helpen van mensen? 
 • Kun jij je goed inleven in mensen? 
 • Kan je goed samenwerken om doelen te behalen?

Personal trainers zonder opleiding of cursus

Officieel is het mogelijk om zonder diploma personal trainer te worden. Je kunt je zonder certificaten inschrijven bij de KVK en beginnen. Dit wordt sterk afgeraden! Je wordt als trainer niet serieus genomen door sportscholen en je kunt de gezondheid van cliënten in gevaar brengen. In onze blog “Personal trainer worden zonder diploma” lichten we verder toe waarom het slim is om een opleiding te volgen.

Hoe herken je de beste opleidingen tot personal trainer?

Eerder is al besproken dat de vraag naar personal trainers de afgelopen jaren sterk is gegroeid. Dit heeft ook geresulteerd in de groei van personal trainer opleidingen. Om je te helpen bij het herkennen van een goede opleiding hebben we hier een aantal tips op een rijtje gezet.

 • (Europees) erkend diploma: Krijg je na afronding een erkend diploma? Met een certificaat of diploma kun je aan toekomstige klanten en werkgevers laten zien dat je aan de algemene kwaliteitseisen voldoet. 
 • Externe examinatoren: Een goede opleider laat de beoordeling over aan een externe partij. Dit betekent dat opleiders niet hun eigen werk beoordelen. Waarom is dit belangrijk? Het laat zien dat de opleiding jou voldoende heeft klaargestoomd om aan de eisen van toekomstige werkgevers te voldoen. 
 • Partners: Heeft de opleider professionele partners? Hier kunt u denken aan partners als Europe Active, Ereps, NASM en NL Actief. Als de opleider verbonden is aan deze organisaties laat het zien wat voor opleider het is in de fitnessbranche. 
 • Ervaringen eerdere studenten: Net als bij het kopen van meubels is het goed om te kijken naar de recensies. Eerdere studenten delen hun ervaringen en geven je een beter idee over de opleiding en opleider.
Personal trainer worden

Wat voor een personal trainer wil jij zijn?

Voordat we naar de beste personal trainingen gaan is het goed om voor jezelf te bepalen wat voor een personal trainer of fitness instructeur je wilt zijn. Dit heeft invloed op de route die je het best kunt bewandelen. Om de juiste route te kiezen is het handig om de volgende vragen te beantwoorden: 

 • Wil je werken in loondienst of voor jezelf? 
 • Geef je voorkeur aan groepslessen of aan individuele coaching? 
 • In wat voor doelgroep ben je geïnteresseerd? Mensen die fitter willen worden of misschien wel professionele atleten? 
 • Wil je een divers aanbod hebben? Wil je gymnastiek, senioren fitness, bootcamp of andere specialiteiten aanbieden? 
 • Wil je training online geven of bij hen thuis of in de sportschool?

PT worden? De route tot succes

Na de belangrijke eerdere informatie is het tijd om te kijken naar de ideale route tot het worden van een van de beste personal trainers. De route die we hier doorlopen is de route die wij de meeste beginnende personal trainers aanraden. Bij elke opleiding lichten we kort toe wanneer deze opleiding interessant voor je is. Dit is ook afhankelijk van de antwoorden die je hebt geformuleerd op de eerdere vragen.

Fitnesstrainer A

Voor de starters in de fitnessbranche en voor de mensen die personal trainer of fitness instructeur willen worden is deze opleiding een absolute aanrader. In deze opleiding leer je alle basiskennis die je nodig hebt om aan de slag te gaan als trainer. Deze MBO-niveau 3 opleiding is zowel online als klassikaal te volgen en duurt ongeveer 4 maanden. Je hebt geen vooropleiding nodig!

Fitnesstrainer A

Fitnesstrainer B

Na het volgen van de Fitnesstrainer A opleiding kun je ervoor kiezen om de vervolgopleiding Fitnesstrainer B te volgen. In deze MBO-niveau 4 opleiding leer je alles over het 1-op-1 begeleiden van cliënten. De opleiding duurt ongeveer 5 maanden en ook zowel online als klassikaal te volgen.

Fitnesstrainer B

Nasm personal trainer opleiding

Wil jij je onderscheiden in de zeer competitieve fitnessbranche? Dan is de NASM personal trainer opleiding iets voor jou! De opleiding is internationaal erkend volgens de Europese kwalificatienormen en leert je door middel van wetenschappelijke richtlijnen alles over het trainen van cliënten Voor het volgen van deze opleiding moet je in bezit zijn van de Fitnesstrainer A opleiding of een ander relevant diploma waaruit blijkt dat je de basiskennis hebt. De opleiding duurt ongeveer 6 maanden.

NASM opleiding

Sport & Voeding cursus

Naast beweging is voeding een hele belangrijke factor in het behalen van doelen. Daarom raden wij aan om de 2 daagse Sport en Voeding opleiding te volgen. Met deze opleiding verkrijg je meer kennis over het gericht opstellen van een voedingsplan.

Sport & Voeding

Fitnessclub & Personal Training Studio Management

Wil jij een zelfstandig personal trainer zijn en een eigen studio beginnen? Dan raden we je aan om de “Fitnessclub & Personal Training Studio Management” te volgen. In deze opleiding krijg je les van een expert uit de fitnessbranche. Deze expert leert je alles over het aan de slag gaan als zelfstandig ondernemer of manager. De opleiding is zowel klassikaal als online te volgen.

Verder specialiseren

De eerder genoemde opleidingen laten jou al opvallen als startende personal trainer. Om je klanten te inspireren en te motiveren kan het ook leuk zijn om variatie in je trainingen toe te passen. Daarom is het verstandig om je aanbod als personal trainer verder uit te breiden met verschillende specialisaties. Hieronder noemen we een aantal interessante cursussen/opleidingen die 2-4 dagen duren: 

Wil je meer weten over personal trainer opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder!

Terug
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons