Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Wat verdient een personal trainer?

21 Apr 2021

Overweeg je om personal trainer te worden en ben je nieuwsgierig naar het salaris? Ontdek in deze blog hoeveel een personal trainer gemiddeld verdient. Hierbij gaan we in op het salaris in loondienst en de verdiensten als ZZP'er. Wat je als personal trainer verdient is afhankelijk van diverse factoren, zoals je hieronder leest. 

Hoeveel verdient een personal trainer?

Volgens de gegevens van de Nationale Beroepengids verdient een personal trainer in loondienst gemiddeld tussen de €1.900 en €3.400 bruto per maand. Diverse andere bronnen bevestigen deze salarisindicatie. Als beginnend personal trainer kan je dus rekenen op een salaris van ongeveer €1.900 per maand. Naarmate je meer ervaring en kennis op doet, zal je salaris stijgen. Natuurlijk spelen ook eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals vakantiegeld, een dertiende maand, een leaseauto etc.) een belangrijke rol. De beste manier om te ontdekken wat een personal trainer op dit moment verdient, is wellicht het online bekijken van enkele vacatures. Daar wordt vaak direct een salarisindicatie i.c.m. de gevraagde kennis en ervaring beschreven.

Steeds meer mensen zijn bezig met hun gezondheid en een gebalanceerde levensstijl. Hierbij hebben sommige mensen een coach nodig die hen helpt af te vallen, spiermassa op te bouwen, fitter te worden of andere doelstellingen te behalen. De baankans als personal trainer is momenteel dus erg goed. Dit maakt het volgen van een personal trainer opleiding een slimme keuze. 

Leestip: Hoe word je personal trainer >>

In loondienst vs. ZZP

Jouw verdiensten als personal trainer zijn afhankelijk van of je in loondienst of als ZZP’er werkt. In loondienst werken heeft als voordeel dat je meer zekerheid hebt. Als zelfstandige heb je minder zekerheid dan in loondienst, maar kan je waarschijnlijk wel meer verdienen.

Als ZZP'er is ''the sky the limit'' qua salaris. In dit geval zijn jouw verdiensten grotendeels afhankelijk van de volgende factoren:

  • Het aantal uur dat je per maand training geeft. Met andere woorden: hoe vol is je agenda? Marketing kan hier een belangrijke rol in spelen.
  • Jouw uurloon. Beschik jij over bepaalde specialisaties? Dan kan je vaak ook een hoger uurloon vragen. Ook hier is ervaring een belangrijke factor.

Stel: jouw tarief als personal trainer is €50,- per uur. Per maand besteed je effectief 100 uur aan het trainen van klanten (25 uur per week). Per maand zijn je bruto verdiensten dan €5.000. Hier tegenover staan echter ook bepaalde kosten en administratieve verplichtingen. Toch zal je waarschijnlijk netto meer verdienen dan in loondienst. Wanneer je overweegt om als ZZP pt'er aan de slag te gaan, kan onze Personal Trainer Business opleiding je alle ''zakelijke kneepjes van het vak'' leren. 

Meer verdienen als personal trainer

In de praktijk zien wij dat kennis, ervaring en motivatie de belangrijkste middelen vormen om meer te verdienen als personal trainer. Kennis is hierbij de belangrijkste factor, aangezien je hier direct invloed op kan uitoefenen. 

Kennis

Eén van de beste manieren om meer te verdienen als personal trainer, is het vergroten van je kennis. Zo leert de Fitnesstrainer A jou alle basiskennis die je moet hebben om Fitness instructeur of Personal Trainer te worden. Echter, volg je ook een Fitnesstrainer B opleiding dan ga je qua kennis meer de diepte in. Hierdoor neemt jouw waarde voor klanten of toekomstige werkgevers toe. Je kan er ook voor kiezen om je verder te specialiseren middels diverse aanvullende cursussen, zoals een bootcamp cursus of een cursus waarbij je kettlebell pro wordt. 

Ervaring

Ervaring is essentieel. Helaas is het een factor waar we niet direct invloed op uit kunnen oefenen. Ervaring komt door doen. 

Motivatie

Wat vind je belangrijker? Veel geld verdienen of de beste personal trainer worden? Is jouw antwoord ''de beste personal trainer worden''? Dan volgt geld verdienen waarschijnlijk vanzelf. Jouw werkgever of klanten hechten namelijk waarde aan iemand die gemotiveerd is en dit ook goed kan overbrengen op andere mensen. Dit is dan ook één van de belangrijkste competenties voor jou als personal trainer.

Wat verdient een fitnessinstructeur?

Wil je geen personal trainer worden, maar werken als fitnessinstructeur? Dan zal je rekening moeten houden met een ander salaris per uur. Een fitnessinstructeur verdient over het algemeen in loondienst minder dan een personal trainer. Volgens de Nationale Beroepengids ligt het salaris van een fitnessinstructeur tussen de €1.300 en €2.300 per maand. Het bedrag dat je als fitnessinstructeur gaat verdienen hangt af van de ervaring die je hebt als fitnessinstructeur, de opleiding die je hebt gevolgd en de leeftijd. Een zelfstandige fitnessinstructeur zal over het algemeen een hoger uurloon hebben dan een fitnessinstructeur in loondienst. Voor een fitnessinstructeur geldt hetzelfde als een personal trainer: hoe meer je aan jezelf werkt hoe meer je zal verdienen. Dus vergaar meer kennis door verschillende opleidingen en cursussen te volgen en werk aan de competenties die je nodig hebt als fitness instructeur.

Terug
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons