Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Personal trainer worden zonder diploma, kan dat?

28 Apr 2021

We krijgen soms de vraag of een diploma verplicht is om fitnessinstructeur te worden. In de basis heb je officieel geen diploma nodig om personal trainer te worden. Je kan je gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel en beginnen. Echter deze route wordt sterk afgeraden. Hier liggen diverse redenen aan ten grondslag. Je papiertje behalen heeft voor zowel jou als jouw klanten diverse voordelen.

Personal trainer worden zonder diploma? Niet slim!

Als personal trainer ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je klanten. Zonder de juiste kennis in bezit te hebben kan het gevaarlijk zijn om mensen te coachen. Ben je als personal trainer zonder diploma’s wel verantwoordelijk bezig? Kom je wel professioneel over als je geen papieren hebt? Dit zijn vragen die worden gesteld als je geen diploma hebt.

Met een diploma op zak neemt jouw waarde voor klanten en werkgevers bovendien toe. Zo kom je met een opleiding makkelijker in loondienst en kom je als ZZP’er makkelijker aan klanten. Mocht je dan toch een baan krijgen zonder opleiding, dan zal je waarschijnlijk minder verdienen dan je collega's met een diploma op zak. 

Leestip: Wat verdient een personal trainer>> 

Wat houdt je tegen?

Wil jij personal trainer worden zonder diploma? Vraag jezelf dan af wat jou tegenhoudt om je diploma te halen. Heeft dit financiële redenen? Ben je te druk? Of misschien ben je wel bang dat je niet slaagt? Hieronder bespreken we de belangrijkste twijfels.

Kost een personal trainer opleiding veel geld?

Een opleiding tot personal trainer is klassikaal vergelijkbaar met de kosten van één jaar MBO opleiding. Online is de personal trainer opleiding goedkoper dan één jaar MBO opleiding. De hoogte van het lesgeld van een MBO studie is volgens de Rijksoverheid € 1.239,- per jaar. Voor een opleiding tot personal trainer ben je voor Fitnesstrainer A online €995,- kwijt. In deze opleiding krijg je kennis over anatomie, krachttraining, blessurepreventie en andere onderdelen om jou klaar te stomen voor het echte werk. Je kan ook kiezen om Fitnesstrainer B te volgen. Fitnesstrainer B heeft dezelfde kosten als Fitnesstrainer A. Om Fitnesstrainer B te volgen moet je in het bezit zijn van Fitnesstrainer A. In deze opleiding komen onderdelen, zoals leidinggeven, trainingskunde en periodisering voor.

Een MBO opleiding duurt langer dan een personal trainer opleiding, dus uiteindelijk gaat een MBO opleiding veel meer kosten dan een personal trainer opleiding. Een ander groot voordeel van de opleidingen tot personal trainer is: de kosten voor studiematerialen en examens zijn bij de prijs inbegrepen, in tegenstelling tot andere MBO studies. Er is ook de optie om het bedrag in termijnen te betalen. Duidelijk is dus dat een studie tot personal trainer goedkoper is dan andere opleidingen. Je kunt tot en met 2025 gebruik maken van het STAP-budget via het UWV, waarmee je €1000 voordeel kunt krijgen op bijna alle opleidingen bij Sport & People. 

Kost een personal trainer opleiding veel tijd?

Een fitnesstrainer A opleiding is vergelijkbaar met het Nederlandse MBO-niveau 3. MBO-niveau 3 duurt gemiddeld 3 jaar. De opleidingsduur van Fitnesstrainer A opleiding bedraagt 4 maanden. Dit is een aanmerkelijk verschil. Ook de opleiding Fitnesstrainer B dat vergelijkbaar is met MBO-niveau 4 is het verschil groot. MBO-niveau duurt gemiddeld 3 tot 4 jaar en fitnesstrainer B duurt 5 maanden. Als je meerdere opleidingen gaat volgen en je verder gaat specialiseren kost dat natuurlijk meer tijd. 

Heb je werk en wil je de studie naast je werk doen? De opleiding personal trainer is perfect voor jou. Je kan op verschillende dagen de opleiding volgen. Veel locaties hanteren de zaterdag als lesdag, maar je kan ook doordeweeks op woensdag en donderdag deelnemen. Je kan ook doordeweeks in de avond de studie volgen. De Fitnesstrainer A opleiding heeft een totaal aantal lesdagen van 12 dagen en de duur van de lessen is ook niet lang, de langste les duurt 6,5 uur. De meeste lessen duren 5 uur of korter.  

Kan je een personal trainer opleiding online volgen?

Ja, personal trainer opleidingen zijn online te volgen. Je kan lekker thuis op je gemak voor minder kosten de opleiding volgen. Je kan online opleidingen ook direct starten en doormiddel van video’s, thuisopdrachten, praktijkopdrachten, oefentoetsen en webinars volgen. Daarnaast kan je ook zelf het lestempo bepalen.  

Ik kan niet goed leren, is de kans van slagen groot?

Ja, de kans op slagen is groot. Kan je niet goed leren of ben je bang niet te slagen? Dan is een opleiding tot personal trainer voor jou perfect. Het slagingspercentage van Fitnesstrainer A is boven de 90%. Je krijgt professionele begeleiding van leraren en genoeg ondersteuning om de juiste kennis te vergaren. Veel leer je in de praktijk. Daarnaast krijg je ook veel praktische lesstof doormiddel van bijvoorbeeld video’s. Dus ben je niet goed in leren en in de studieboeken duiken, dan is deze studie ook ideaal voor jou. 

Terug
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons