Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Leefstijlcoach Opleiding Post-HBO

23 beoordelingen

Een leefstijlverandering levert mensen veel op: gezondheid, energie en vitaliteit. De gedragsverandering die hiervoor nodig is, blijkt voor veel mensen een flinke uitdaging. Een coach die ze daarbij helpt biedt uitkomst. Samen met onze samenwerkende partner LeefstijlCoach Academy bieden wij je een eenjarige post-HBO opleiding aan, waarin je je ontwikkelt tot gecertificeerd leefstijlcoach.

 • 2 Dagdelen toetsing
 • Lunch, koffie, thee op alle lesdagen
 • Toegang tot de online-studieomgeving
 • Diploma verstrekt door CPION.
 • Vermelding in het Abituriëntenregister van CPION
 • Geaccrediteerd door BLCN
 • Praktische tools voor je praktijk
 • Diverse locaties door heel Nederland

Klassikaal

Totaal € 4.970,-

De investering voor de opleiding bedraagt 4.970,- vrijgesteld van BTW (gespreid betalen is mogelijk en zonder extra kosten)

20 X
€ 248,50
Prijs o.b.v 20 termijnen

Wat komt er aan bod?

In de opleiding leefstijlcoach Post-HBO komen vier belangrijke thema’s aan bod:

1. Leefstijl

Wat is een gezonde leefstijl? In de opleiding staan de BRAVO-gedragingen centraal: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Omgaan met stress/ontspanning.

2. Jij als coach

Effectief kunnen coachen is een basisvaardigheid voor de leefstijlcoach. Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf tot coach.

3. Gedragsverandering

Als leefstijlcoach maak je gebruik van de theorieën en inzichten die er zijn vanuit de psychologie over gedragsverandering. De opleiding leert je deze inzichten op een praktische manier toe te passen.

4. Praktijk

Veel leefstijlcoaches hebben hun eigen praktijk. Op wie wil jij je vooral richten? Hoe communiceer je met potentiële cliënten? Ook als je leefstijlcoaching binnen een organisatie of bedrijf gaat uitvoeren is het belangrijk om na te denken hoe je dit gaat vormgeven. In de opleiding is daarom aandacht voor hoe je na de opleiding aan het werk gaat als leefstijlcoach. 
Schrijf mij in

Wat komt er per thema allemaal aan bod?

In de lesdagen leer je veel en ga je ook meteen aan de slag om het geleerde in praktijk te brengen. Wat er precies aan bod komt? Je leest het hier.

Leefstijl

Verspreid over zes en een halve lesdag gaan we in op de verschillende kenmerken van een gezonde leefstijl:

 • Eén dag besteden we aan de BRAVO-gedragingen en hun relatie met ziekte en gezondheid. Ook leer je over het concept positieve gezondheid.
 • Twee dagen staan we stil bij voeding. Onderwerpen die aan bod komen zijn: macro- en micronutriënten, antropometrische meetmethoden, cholesterol, bloedglucose en hormonale veranderingen. Ook leer je voedingspatronen analyseren en hierover te adviseren. En feiten en fabels over voeding en afvallen passeren de revue.
 • Stress, slapen, ontspanning en vitaliteit komen aan bod gedurende twee lesdagen. Wanneer spreek je van stress-gerelateerde klachten, welke modellen zijn er over stress, hoe zit het met de hartslag en bloeddruk? Wat is een gezond slaappatroon? Interventies komen aan bod en we kijken wat vitaliteit betekent en hoe je het kunt meten. Ten slotte besteden we aandacht aan work-life balance en timemanagement.
 • Een dag leer je meer over bewegen: welke methodes zijn er om bewegen te meten en hoe maak je een beweegplan?
 • Tot slot gaan we een halve dag in op interventies voor het stoppen met roken.

Jij als coach

Het leren werken als coach is feitelijk verdeeld over twee modules: de module Jij als coach en de module Gedragsverandering. Je coacht je cliënt bij het veranderen van zijn gedrag, en je doet dit op basis van evidence-based gedragsveranderingstechnieken. 

 • Tijdens de eerste coachingslesdag gaan we in op motivational interviewing, technieken om de cliënt te motiveren tot gedragsverandering.
 • Wat is belangrijk in de relatie tussen coach en cliënt? Tijdens de tweede dag van deze module introduceren we het coachingsmodel dat we in de opleiding gebruiken. Je oefent met de eerste fasen van het model: het sluiten van een contract, het onderzoeken van het probleem en het formuleren van doelen voor de coaching.
 • Op dag drie komen de volgende fasen van het coachingsmodel aan bod: het opstellen van een begeleidingsplan, het monitoren van de voortgang en het toewerken naar afronding van de coaching. Iedere coach krijgt te maken met weerstand. Waar komt weerstand vandaan en hoe ga je er als coach mee om?
 • Op de vierde dag richten we ons op groepen. Waar moet je op letten en hoe begeleid je groepsprocessen? 

Gedragsverandering

We helpen je in drie en een halve dag om jouw handelen als coach te onderbouwen met bewezen gedragsveranderingstechnieken. Je vertrekt vanuit de theorie en leert deze toe te passen bij jouw coaching in de dagelijkse praktijk.

 • Hoe zet je een positieve leefstijlverandering in? Motivatie en drijfveren staan deze lesdag centraal. Ook behandelen we theorie over het stellen van doelen.
 • Op de tweede dag komen zelfmanagement en zelfcontroletechnieken aan de orde: Een positieve intentie wordt niet automatisch omgezet in gedrag. 
 • Ook richten we ons een halve lesdag op doelgroepen die wat extra aandacht nodig hebben. Sommige cliënten hebben moeite om informatie over gezondheid te verkrijgen, begrijpen en toe te passen. Hoe help je ze?
 • Ten slotte besteden we een lesdag aan terugval. Bij iedere gedragsverandering horen momenten van terugval. Hoe voorkom je deze zo veel mogelijk en hoe leer je jouw cliënten ermee om te gaan?  

Praktijk

Gedurende de opleiding werk je aan je plannen voor de toekomst als leefstijlcoach en schrijf je jouw praktijkplan. We besteden hieraan drie lessen van ongeveer twee uur en daarnaast een hele lesdag. Aan het eind van de opleiding presenteer je jouw praktijkplan aan de anderen.

 • Als eerste gaan we het werkveld van de leefstijlcoach bekijken. Met wie heb je te maken?
 • In de tweede les gaan we het hebben over jou als ondernemer. Welke ondernemerskwaliteiten heb je? Je maakt onder andere een SWOT-analyse.
 • Lesdag drie gaat over jouw missie, visie, doelgroep en communicatie en marketing. Wie wil je bereiken en waarom? Welke communicatiekanalen gebruik je en wat doe je met social media?
 • De vierde les behandelt financiële zaken: hoe maak je een offerte en hoe bereken je een faire prijs voor je diensten?

Schrijf mij in!

Erkenningen

 • logo samenwerkingspartnerCPION
 • logo samenwerkingspartnercrkbo

Opleidingslocaties

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over onze opleidingen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen pagina.

Bekijk de FAQ pagina

Cursusdata
Inschrijven
StartdatumPlaatsVariantTypeCursusdata
Geen data beschikbaar
Alle fitness opleidingen

Wellicht ook interessant?

 • Leefstijlcoach opleiding (NL-Actief)

  Leefstijlcoach opleiding (NL-Actief)

  Droom jij over een carrière in de gezondheidsbranche? Met de Leefstijlcoach opleiding zet jij de eerste stap in jouw loopbaan. Sport & People is uniek in het aanbieden van de Lifestyle Coach opleiding.

 • Opleiding Health Coach

  Opleiding Health Coach

  De opleiding Health Coach, level 5. Wil jij naast personal training graag op hoog niveau jouw klanten leren coachen naar een gezondere leefstijl? En vind jij de mensen met chronische welvaartsziekten een super interessante doelgroep? Na het volgen van de opleiding Health Coach herken jij snel de valkuilen van mensen waardoor jij hen op de juiste manier weet te coachen naar een gezonde leefstijl. De opleiding Health Coach op level 5 gaat verder dan andere fitnessopleidingen! Pak deze unieke kans bij Sport & People.

 • Coachen in de praktijk

  Coachen in de praktijk

  Gedragsverandering lijkt een simpel concept: Je informeert je klant hoe hij of zij zijn voedingspatroon kan verbeteren. Je schrijft een dieet voor waarbij iemand gaat afvallen. Je schrijft een zo optimaal mogelijk trainingsprogramma voor. Helaas, zo werkt het niet. Om langdurig gedrag te veranderen bij je klant is coaching nodig. Waar begin je?

 • Sport & Voeding opleiding

  Sport & Voeding opleiding

  Deze leerzame 4-daagse opleiding Sport & Voeding wordt gegeven door een ervaren specialist en is geschikt voor iedereen die meer kennis en praktische handvatten wil hebben om een gericht voedingsplan op te stellen. De opleiding is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken en richt zich op voedingsplannen voor diverse doelgroepen.

Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons