Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe word je leefstijlcoach?

21 Apr 2023

Leefstijlcoach worden? Lees hier alles wat je moet weten! 

Na de corona pandemie blijken Nederlanders bewuster te zijn van de eigen gezondheid. De gezonde leefstijl is tegenwoordig populairder dan ooit. Uit onderzoek van het Zorginstituut Nederland onder 2000 Nederlanders blijkt zelfs dat de meerderheid van de ondervraagden vindt dat er meer aandacht moet gaan naar het bevorderen van een gezonde leefstijl. De Nederlander wil de gezondheid positief beïnvloeden, maar weet niet altijd hoe en hoe ze het vol moeten houden. De leefstijlcoach is hiervoor dé oplossing. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het worden van een lifestyle coach. Lees snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach begeleidt, coacht en ondersteunt mensen om betere keuzes te maken in het dagelijks leven. Betere keuzes bijvoorbeeld op het gebied van voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap. Een leefstijlcoach kan de dagelijkse gewoontes van een cliënt veranderen en kan zo een positieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid. Een leefstijlcoach vertelt niet wat iemand moet doen, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar wat diegene kan en wilt veranderen. Door de cliënt eigen keuzes te laten maken is de kans op gedragsverandering een aanzienlijk stuk groter. Door te stimuleren en motiveren verandert het gedrag van een cliënt en kan het nieuwe gedrag ook blijvend zijn.

Waarom een leefstijlcoach? 

Zoals eerder benoemd is een gezonde leefstijl de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. In de praktijk en uit diverse onderzoeken komt naar voren dat een leefstijlcoach een positieve invloed heeft op de leefstijl van de mens:

  • Meer energie: Men voelt zich fitter en heeft meer energie op de dag.
  • Minder verzuim: Men ervaart minder klachten en verzuim wordt voorkomen of verkort.
  • Beter slapen: Men slaapt beter, wat veel positieve gezondheids gevolgen heeft.
  • Mentale gezondheid: Men ervaart minder stress en ontspant meer. Dit heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid.

Naast deze voordelen zijn er nog veel meer te noemen. Uiteindelijk kan een leefstijlcoach helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van het leven.

Lifestyle coach worden

Wat doet een lifestyle coach? 

Steeds meer mensen willen hun gezondheid positief beïnvloeden, maar weten dit hoe en hoe ze het vol kunnen houden. Als leefstijlcoach speel jij hierin een grote rol! Als leefstijlcoach help jij klanten met het verbeteren van leefstijlfactoren uit het BRAVOZ model: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning en Zitgedrag. 

Coachingstraject

Tijdens het coachingstraject neemt een leefstijlcoach alle belangrijke leefstijlthema’s mee. De aanpak van een leefstijlcoach is maatwerk, dus kijkt een professional naar het individu. Wat heeft iemand nodig voor leefstijlverandering? Dit is een vraag waarop de leefstijlcoach een antwoord op moet gaan formuleren. Om de vraag te beantwoorden brengt de coach de huidige situatie in kaart, vraagt het naar de wensen en doelen en kijkt de coach naar de mogelijkheden voor nieuwe gedragspatronen. Hierbij is het zelf laten nadenken door de cliënt belangrijk!

Een goede coach luistert! 

Als leefstijlcoach is het van groot belang om te luisteren naar je cliënt. Houd iemand bijvoorbeeld niet van sporten. Dan zal je als coach naar andere mogelijkheden moeten kijken om de persoon in beweging te krijgen. Een goede en professionele coach zet iemand aan tot het zelf bedenken van beweeg oplossingen. Dit doet een coach door veel te praten en veel vragen te stellen.

Kleine stapjes voor gedragsverandering

De beste leefstijlcoaches kijken naar de kleine stapjes die de cliënt kan maken. Kleine stapjes kunnen een groot effect hebben en bijdragen aan een blijvende gedragsverandering. Opties kunnen bijvoorbeeld zijn: vaker de trap nemen in plaats van de lift, op de fiets boodschappen doen of bijvoorbeeld een klein rondje lopen na het eten. Als leefstijlcoach begeleid je letterlijk mensen stap voor stap naar een gezondere leefstijl. 

Leefstijlcoach worden

Welke opleiding moet ik volgen?

Wil je graag een leefstijlcoach worden? Dan wordt aangeraden om een opleiding te volgen. Sport & People biedt verschillende opleidingen aan die je kunnen helpen bij het worden van een leefstijlcoach. De opleidingen zijn op locaties door heel Nederland zowel online als klassikaal te volgen en je kunt gebruik maken van het Stap-budget om te besparen op je studiekosten.

Leefstijlcoach opleiding

Met de lifestyle coach opleiding van Sport & People leer jij alles over het motiveren van klanten, over het gedrag en over gedragscoaching. Je leert diverse coachingstechnieken en modellen die je direct kunt toepassen in coachtrajecten met cliënten. Met deze nieuwe coachingsvaardigheden help jij jouw cliënten om gezond gedrag langer vol te houden! Daarnaast verbeter je het klantenbehoud in jouw praktijk.

Leefstijlcoach opleiding

Fitnesstrainer A & B

Voor de fysieke doelstellingen en om persoonlijke trainingsplannen en trainingsschema’s te maken wordt aangeraden om ook de Fitnesstrainer A- en B van Sport & People in samenwerking met NL-actief te volgen. Fitnesstrainer A leert je de basis over fitness en is de perfecte opleiding voor mensen die de eerste stap nemen in de fitnessbranche. Fitnesstrainer B is de vervolgopleiding en hier staat het 1 op 1 begeleiden van klanten voorop.

Fitnesstrainer A Fitnesstrainer B

NASM personal trainer opleiding 

Na afronding van de NASM opleiding van Sport & People beheers je een breed scala aan vaardigheden voor het begeleiden van klanten. Met deze Europees erkende opleiding onderscheid jij je op de markt. De studie is gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen en principes uit de bewegingsleer. Deze opleiding is klassikaal te volgen in heel Nederland, maar de vooropleiding Fitnesstrainer A is wel vereist.

NASM opleiding

Sport & Voeding cursus 

Wil je meer weten over het opstellen van een voedingsplan voor diverse doelgroepen? Dan is de cursus Sport & Voeding iets voor jou! Je hebt geen vooropleiding nodig en na 4 dagen heb jij je diploma in handen. De opleiding wordt gegeven door een specialist in voeding en is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke onderzoeken. 

Sport & Voeding

Coach opleidingen van Sport & People

In het volgende overzicht hebben we de opleidingen voor je op een rijtje gezet. De kosten van de opleidingen zijn in termijnen te betalen en de duur is het gemiddelde. 

OpleidingDuurTe volgenPrijs
Leefstijlcoach4 maandenThuisstudie€1.200,-
Fitnesstrainer A4 maandenKlassikaal / Thuisstudie€1.240,- / €895,-
Fitnesstrainer B5 maandenKlassikaal / Thuisstudie€1.325,- / €995,-
NASM6 maandenKlassikaal€1.890,-
Sport & Voeding4 dagenKlassikaal / Thuisstudie€450,- / €295,-

Wat verdient een leefstijlcoach? 

Heb je de opleidingen afgerond? Dan is het altijd fijn om te weten wat je salaris gaat zijn en wat je dus gaat verdienen. Als leefstijlcoach kan je aan de slag in loondienst, maar de meeste leefstijlcoaches werken als zzp’er en bepalen zo zelf hun uurtarief. Daarbij werken de meeste coaches niet fulltime, maar parttime. Dit maakt het lastig om inkomens te vergelijken. 

Volgens de gegevens ligt het salaris van een fulltime leefstijlcoach in loondienst in 2023 tussen de ongeveer €2500 en €4400 bruto per maand. Over het algemeen kun je als zzp’er meer verdienen, maar je loopt ook meer risico. Daarbij heb je geen vakantiegeld, eindejaarsuitkering en een pensioenregeling. 

Heb je nog vragen over het worden van een leefstijlcoach of over de opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op via info@sport-people.nl!

Terug
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons