Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe kan ik een yogadocent worden?

03 Aug 2021

Overweeg jij om yogadocent te worden? Ontdek in deze blog wat je moet doen om een yogadocent te worden. Hierbij wordt ingegaan op de opleidingen om yoga docent te worden, de duur van de opleiding, de kosten van een opleidingen en wat je kan verdienen als yoga docent. 

Heb je een opleiding nodig? 

Het antwoord is NEE, maar het wordt wel afgeraden om yogadocent te worden zonder diploma of certificaat. Een opleiding kan je verschillende onderdelen leren waar je later een voordeel uit kan halen. Een opleiding leert je alles wat je moet weten over yoga, en daarnaast leer je ook andere vaardigheden. Zo leer je alles over het lesgeven en coachen van klanten. Ook kan je meer zelfverzekerdheid krijgen doordat je weet waar je het over hebt. 

Een yoga opleiding is niet zo lang als andere studies, dus een diploma kan je vrij snel binnen hebben. Een diploma of certificaat opent deuren, dat kan betekenen dat je sneller aan de bak komt in loondienst, en de kans ook groter is dat je klanten binnenhaalt als zelfstandige yogadocent. 

Opleidingen tot yoga leraar of lerares

Er zijn verschillende opleidingen om yoga leraar of yoga lerares te worden. Deze opleidingen leren je alles wat je moet weten of yoga, en leren je alles over coaching en les geven. De yoga opleidingen van Sport & People zijn volledig geaccrediteerd door Yoga Alliance. Dit is een Amerikaans instituut die gericht is op het bevorderen van de kwaliteit van yogaopleidingen en -lessen. 

Voorbeelden van Yoga Alliance opleidingen zijn RYT-200 en RYT-300. Een yoga Alliance opleiding RYT-200 duurt 200 uur en je leert hier alles over meditatie, coaching, verschillende soorten yoga en vele andere aspecten. Deze opleiding is een thuisstudie en kun je makkelijk online volgen. Je betaalt een totaalbedrag van €1175 voor deze opleiding. Je hebt voor deze opleiding geen vooropleiding nodig. De Yoga Alliance opleiding RYT-300 duurt 300 uur en is de vervolg opleiding van de RYT-200. Dit wordt ook wel een online advanced yoga instructeur opleiding genoemd. 

Naast deze twee grote opleidingen heb heb je ook de Power Yoga opleiding 1 en Power Yoga opleiding 2. Dit zijn cursussen die vier dagen duren, en waar je alles te weten komt over de geschiedenis van yoga, de relatie tussen Power Yoga en Ashtanga Yoga, en vele andere oefenstof. Deze opleidingen zijn niet online te volgen, en zijn dus klassikaal. Voor de opleiding van vier dagen betaal je €450. Mensen die in bezit zijn van een Power Yoga diploma volgen ook vaak nog andere aanvullende cursussen. Zo kun je bijvoorbeeld een Functional training opleiding volgen.

Opleiding

Duur 

Prijs 

Te volgen 

Yoga Alliance RYT-200

200 uur 

€ 1175,-

Online 

Yoga Alliance RYT-300

300 uur

€ 1175,-

Online 

Hoeveel verdient een yoga docent? 

Het salaris van een yogainstructeur hangt af van het aantal lessen dat wordt gegeven. Hoe meer lessen je als yogadocent geeft, hoe meer je gaat verdienen. Dit is ook afhankelijk van de prijs die je vraagt per uur, en ook of je een opleiding hebt gevolgd. Het uurloon is daarnaast ook afhankelijk of je in loondienst bent of werkt als zelfstandig yogadocent. De prijzen van yogalessen variëren. Dit kan het ook moeilijk maken voor mensen die zelf een studio willen beginnen. Welke prijs vraag je? Hoeveel is de les waard? 

Het blijkt dat de yogadocenten vaak tussen de €15 en €50 per uur vragen voor de aangeboden lessen. Zoals je ziet ligt het uurtarief dus ver uit elkaar, en dit heeft ook vaak te maken met de ervaring van de docent. Zo kan een net begonnen docent vaak nog wat minder vragen, dan een docent die al jaren bezig is. De vraag is wat je na het behalen van je diploma gaat doen. Wil je bij een yogastudio gaan werken, en je passie in loondienst uitdragen? Of wil je iets voor jezelf beginnen, en als zelfstandig yogadocent verder? Verder lees je wat de voor- en nadelen zijn van de beide mogelijkheden om te werken als yoga leerkracht. 

Yoga docent worden

4 opties om geld te verdienen met yogalessen

Als yoga leraar of yoga lerares kun je op verschillende manieren geld verdienen met je yogalessen. We hebben 4 opties voor je op een rijtje gezet en toegelicht. 

Yogadocent in loondienst

Zoek je zekerheid en een vast salaris? Dan is het een aanrader om als yogadocent in loondienst te gaan. In een yogastudio werken als yogadocent in loondienst is tegenwoordig niet makkelijk. De meeste yogastudio’s zoeken freelancers, maar er zijn ook yogastudio’s die wel mensen zoeken die in loondienst willen gaan. Een beginnend yogaleraar zal niet veel meer dan het minimumloon krijgen in loondienst. 

Als yogadocent in loondienst verdien je niet zo veel in vergelijking met een zelfstandige yogadocent, maar je hebt wel meer zekerheid. Zo ben je minder afhankelijk van het aantal klanten dat je hebt, heb je betaalde vakanties en heb je een vast inkomen. Als yoga instructeur in loondienst heb je minder risico’s dan een zelfstandig yogadocent heeft, maar je verdient ook minder. 

Zelfstandig yogadocent (freelancer)

Ben je op zoek naar vrijheid? Dan kun je het best een freelancer, zelfstandig yogadocent, worden. Je kunt geheel zelfstandig werken na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor een beginnend zelfstandige yogadocent is het niet makkelijk. Ondanks het feit dat je meer vrijheid hebt en meer zou kunnen verdienen per uur. In het begin ga je in alle waarschijnlijkheid niet alle uren in de week vullen met deze baan. Het is daarom een aanrader om niet direct All In te gaan met een baan als freelancer. 

Gelukkig kun je de baan van yoga onderwijzer eenvoudig combineren met andere banen. Dit is omdat veel mensen in de avonduren of in het weekend een yogales willen volgen. Zoals je kunt lezen is het risico als zelfstandige yogadocent hoger dan als je in loondienst bent, maar de kans dat je meer gaat verdienen is wel aanwezig. Je kan als zelfstandige zelf je uren indelen, prijs bepalen en vakantie nemen wanneer je maar wilt. Daar tegenover staat wel dat je geen stabiel inkomen hebt, geen garantie hebt, en je niet betaald op vakantie kan. 

Eigen yoga studio beginnen

Met een eigen yogastudio kun je het meest verdienen. Echter loop je ook het meeste risico met de investeringen die je moet maken en met de organisatie die je moet lijden.Wil jij je eigen yoga studio starten? Dan is een bedrijfsplan maken een must! Zonder bedrijfsplan is een yoga studio beginnen een te groot risico. De volgende vragen moet je beantwoorden voor een succesvolle start van je eigen onderneming: 

  • Hoe ga ik mij onderscheiden van andere yogastudio's? 
  • Wat zijn de vaste kosten die maak? (Bijvoorbeeld de huur van de desbetreffende yoga ruimte) 
  • Wat zijn de variabele kosten? (Bijvoorbeeld de loonkosten. Hoe meer uur je gaat aanbieden, hoe meer mankracht je nodig gaat hebben)
  • Hoeveel deelnemers heb ik nodig om de kosten te dekken? 
  • Ga ik altijd zelf lesgeven? 
  • Hoeveel uur in de week ga ik aanbieden? 
  • Wat zijn mijn inkomsten? (Denk aan lidmaatschappen, proeflessen, stempelkaarten) 

Tip: Laat je antwoorden op deze vragen altijd controleren door iemand die je kent, en het liefste iemand met inzicht op commercieel vlak. Zo kun je samen toekomste problemen tackelen en een mooie start maken. 

Online yoga studio starten 

Wil je minder kosten maken, maar wel je eigen yoga studio starten? Dan is een online yoga studio een mooi alternatief. Met een online yoga studio druk je veel op de vaste kosten. Zo maak je geen kosten voor bijvoorbeeld de huur van de yoga ruimte. Wel is het belangrijk dat je online studio gebruikersvriendelijk is. Uiteindelijk moeten klanten eenvoudig de lessen kunnen volgen, en ook steeds weer terugkomen.  

Heb je nog vragen over de opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op via info@sport-people.nl

Terug
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons