Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe kan ik een yogadocent worden?

03 Aug 2021

Overweeg jij om yogadocent te worden? Ontdek in deze blog wat je moet doen om een yogadocent te worden. Hierbij wordt ingegaan op de opleidingen om yoga docent te worden, de duur van de opleiding, de kosten van een opleidingen en wat je kan verdienen als yoga docent. 

Heb je een opleiding nodig? 

Het antwoord is nee, maar het wordt wel afgeraden om yogadocent te worden zonder diploma of certificaat. Een opleiding kan je verschillende onderdelen leren waar je later een voordeel uit kan halen. Een opleiding leert je alles wat je moet weten over yoga, en daarnaast leer je ook andere vaardigheden. Zo leer je alles over het lesgeven en coachen van klanten. Ook kan je meer zelfverzekerdheid krijgen doordat je weet waar je het over hebt. Een yoga opleiding is niet zo lang als andere studies, dus een diploma kan je vrij snel binnen hebben. Een diploma of certificaat opent deuren, dat kan betekenen dat je sneller aan de bak komt in loondienst, en de kans ook groter is dat je klanten binnenhaalt als zelfstandige yogadocent. 

Opleidingen tot yogadocent 

Er zijn verschillende opleidingen om yogadocent te worden. Deze opleidingen leren je alles wat je moet weten of yoga, en leren je alles over coaching en les geven. Zo heb je een Yoga Alliance opleiding. Deze opleiding duurt 200 uur en je leert hier alles over meditatie, coaching, verschillende soorten yoga en vele andere aspecten. Deze opleiding is een thuisstudie en kun je makkelijk online volgen. Je betaalt een totaalbedrag van €1175 voor deze opleiding. Ook heb je de Power Yoga opleiding 1. Dit is een cursus die vier dagen duurt, en waar je alles te weten komt over de geschiedenis van yoga, de relatie tussen Power Yoga en Ashtanga Yoga, en vele andere oefenstof. Deze opleiding is niet online te volgen, en moet dus klassikaal. Voor de opleiding van vier dagen betaal je €450. Voor beide opleidingen heb je geen vooropleidingen nodig. Mensen die in bezit zijn van een Power Yoga diploma volgen ook vaak nog andere aanvullende cursussen. Zo kun je bijvoorbeeld een Functional training opleiding volgen.

Opleiding

Duur 

Prijs 

Te volgen 

Yoga Aliance Opleiding

200 uur 

€ 1175,-

Online 

Power Yoga opleiding 1

4 dagen

€ 450,-

Klassikaal

Hoeveel verdient een yoga docent? 

Het salaris van een yogadocent hangt af van het aantal lessen dat wordt gegeven. Hoe meer lessen je als yogadocent geeft, hoe meer je gaat verdienen. Dit is ook afhankelijk van de prijs die je vraagt per uur, en ook of je een opleiding hebt gevolgd. Het uurloon is daarnaast ook afhankelijk of je in loondienst bent of werkt als zelfstandig yogadocent. De prijzen van yogalessen variëren. Dit kan het ook moeilijk maken voor mensen die zelf een studio willen beginnen. Welke prijs vraag je? Hoeveel is de les waard? Het blijkt dat de yogadocenten vaak tussen de €15 en €50 per uur vragen voor de aangeboden lessen. Zoals je ziet ligt het uurtarief dus ver uit elkaar, en dit heeft ook vaak te maken met de ervaring van de docent. Zo kan een net begonnen docent vaak nog wat minder vragen, dan een docent die al jaren bezig is. De vraag is wat je na het behalen van je diploma gaat doen. Wil je bij een yogastudio gaan werken, en je passie in loondienst uitdragen? Of wil je iets voor jezelf beginnen, en als zelfstandig yogadocent verder? Verder lees je wat de voor- en nadelen zijn van de beide mogelijkheden om te werken als yogadocent. 

Yoga docent worden

Yogadocent in loondienst 

In een yogastudio werken als yogadocent in loondienst is tegenwoordig niet makkelijk. De meeste yogastudio’s zoeken freelancers, maar er zijn ook yogastudio’s die wel mensen zoeken die in loondienst willen gaan. Een beginnend yogaleraar zal niet veel meer dan het minimumloon krijgen in loondienst. Als yogadocent in loondienst verdien je niet zo veel in vergelijking met een zelfstandige yogadocent, maar je hebt wel meer zekerheid. Zo ben je minder afhankelijk van het aantal klanten dat je hebt, heb je betaalde vakanties en heb je een vast inkomen. Als yogadocent in loondienst heb je minder risico’s dan een zelfstandig yogadocent heeft, maar je verdient ook minder. 

Zelfstandige yogadocent

Voor een beginnend zelfstandige yogadocent is het niet makkelijk. Het is daarom niet handig om All In te gaan op de baan als yogadocent. In het begin kan je waarschijnlijk niet de uren in de week al vullen, en daarom is het handig om een andere baan te hebben naast de baan als yogadocent. De baan als yogadocent kan je ook makkelijk combineren met andere banen. Dit is omdat veel mensen in de avonduren of in het weekend een yogales willen volgen. Zoals je leest is het risico als zelfstandige yogadocent hoger dan als je in loondienst bent, maar de kans dat je meer gaat verdienen is wel aanwezig. Je kan als zelfstandige zelf je uren indelen, prijs bepalen en vakantie nemen wanneer je maar wilt. Daar tegenover staat wel dat je geen stabiel inkomen hebt, geen garantie hebt, en je niet betaald op vakantie kan. 

Heb je nog vragen over de Yoga opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op via info@sport-people.nl

Terug
Sport & People Beoordeling door klanten: 8.5/10 - 18 beoordelingen Whatsapp met ons