Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

FAQ (meest gestelde vragen)

Inschrijven

Hoe kan ik mij inschrijven?

Hoera, je wilt gaan starten aan een opleiding! Je kunt je uitsluitend via onze website aanmelden voor een opleiding. Dit geldt ook voor vervolgopleidingen. Aanmelden gaat middels deze pagina: Inschrijven Je ontvangt direct na inschrijving een persoonlijke bevestiging per e-mail.

Ik wil starten met Fitness Trainer B of NASM, moet ik dan eerst Fitness Trainer A afgerond hebben?

Als je wilt starten met Fitness Trainer B of NASM dan heb je eerst de basisvaardigheden nodig. De basisvaardigheden voor Fitness Trainer B / NASM leer je tijdens de Fitness Trainer A opleiding. Het is dan ook verplicht om een erkend Fitness Trainer A diploma (NL Actief of EREPS) op zak te hebben voordat je start met Fitness Trainer B of NASM.

Wat zijn de vervolgstappen nadat ik mij heb ingeschreven?

Direct na inschrijving ontvang je een automatische bevestiging per e-mail. Vervolgens nemen wij contact met je op (telefonisch of per e-mail). Hierin worden de vervolgstappen doorgenomen, zoals het geven van specifieke informatie over de door jou gekozen opleiding en betalingen.

Wanneer ontvang ik meer informatie over mijn opleiding of cursus?

Direct na inschrijving ontvang je een welkomstmail met hierin de informatie over ons studentenportaal en hoe je kunt inloggen. Een week voor de start van jouw opleiding of cursus ontvang je meer informatie via het kopje ‘berichten’ in het studentenportaal.

Zijn de opleidingen in meerdere talen te volgen?

De meeste opleidingen worden in het Nederlands gegeven. Ook werk je in het Nederlands aan de opdrachten en leg je een Nederlands examen af. De volgende opleidingen kun je in het Engels volgen: Fitness Trainer A on-demand, NASM en Yoga Alliance.

Ik twijfel welke opleiding bij mij past. Wie kan mij helpen?

Onze operations medewerkers staan je graag te woord. Zij voorzien jou van informatie en advies zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw carrière. Je kunt onze operations medewerkers telefonisch bereiken via 085 30 32 812 of per e-mail planning@sport-people.nl

Is het mogelijk om mijn inschrijving te annuleren? Zo ja, wat zijn de voorwaarden?

Jammer dat je je inschrijving zou willen annuleren. Je kunt tot 14 dagen na het afsluiten van een overeenkomst je inschrijving kosteloos annuleren. Voor meer informatie over annuleren, verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden.

Opleidingen

Waar worden de opleidingen gegeven?

Wij organiseren onze opleidingen door heel het land, kijk bij locaties voor een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat is de studiebelasting?

Naast het volgen van de opleiding en/of eventuele stage, is er ook nog tijd nodig voor huiswerkopdrachten. Denk aan het lezen van boeken, uitwerken van opdrachten, etc. De studietijd is per opleiding verschillend. Naast de studietijd zul je gemiddeld 1 uur per week besteden aan zelfstudie.

Ik wil graag aan de slag als Personal Trainer, welke opleidingskeuze is dan slim om te maken?

Je kan dan het beste één van onze Personal Trainer pakketten kiezen, dit is tevens voordeliger dan de keuze voor een losse opleiding .

Hoelang ben ik bezig met een Personal Trainers Pakket?

In principe duurt een Personal trainers pakket 10 maanden en kan je alle onderdelen achter elkaar volgen! Mocht het beter uitkomen dan kan je ook verschillende startmomenten kiezen van de pakketonderdelen.

Stage

Hoeveel uur moet ik stagelopen?

Voor Fitnesstrainer A en Fitnesstrainer B klassikaal loop je minimaal 40 uur stage. Volg je de opleiding on-demand? Dan loop je minimaal 70 uur stage. Deze uren mag jezelf indelen of plannen. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met ander werk!

Wat wordt er van mij verwacht tijdens de stage?

Tijdens de stage maak je de deelopdrachten wat het portfolio vormt. Deze opdrachten zijn te vinden op de website (bij Portfolio, onder cursusdata).

Hoe vind ik een stageplek?

Doordat jij zelf een stageplek kunt uitzoeken, kun jij bij jouw meest favoriete fitnessclub stagelopen*. Je solliciteert zelf bij een fitnessclub en legt de afspraken vast in een stageovereenkomst. Een voorbeeld stageovereenkomst kun je downloaden in jouw persoonlijke studentenportaal. *Die voldoet aan de vereisten.

Wat moet ik doen als ik geen stageplek vind?

Geef niet op na de eerste tegenslag. Het kan natuurlijk voorkomen dat een fitnessclub het niet de juiste match vindt of al andere stagiaires heeft. Neem dan contact op met een andere club in jouw regio. Mocht het na meerdere pogingen niet lukken, neem dan contact op met jouw docent of vraag tijdens Q&A sessies tips.

Is het mogelijk om al eerder te starten met de stage?

Wij adviseren je om je stage gelijk op te laten lopen met je studieduur. Zodat je de geleerde kennis direct kunt toepassen in de praktijk.

Cursusdata

Ik wil graag deelnemen, maar er zijn cursusdagen dat ik niet aanwezig kan zijn. Wat nu?

Dit is geen probleem. Je kunt via onze online leeromgeving jouw les inhalen of voor €45 op een ander moment en locatie inhalen.

Erkenning

Zijn de opleidingen en cursussen erkend?

Ja! Sport & People is een wereldwijd erkend opleidingsinstituut, dit is uniek in Nederland! Diverse opleidingen zijn erkend door NL Actief, EREPS, NASM en ACE. Per opleiding wordt aangegeven of deze erkend is en door welk instituut.

Is mijn opleiding ook geldig in het buitenland?

Wanneer je een opleiding met erkenning van EREPS (Europa) of ACE (wereldwijd) volgt, dan is jouw diploma erkend in het buitenland. Wanneer je opleiding met erkenning van NL Actief volgt, dan is jouw diploma alleen in Nederland erkend. Bij de opleiding Fitness Trainer A en Fitness Trainer B kun je zelf kiezen voor welk erkend diploma je gaat. Je kunt kiezen uit een Nederlandse erkenning, je kiest dan voor NL Actief. Of voor een Europees erkend diploma van EREPS.

Aanwezigheid

Ik heb een lesdag gemist. Hoe kan ik deze inhalen?

Je kunt hiervoor contact opnemen via planning@sport-people.nl. Lees ook alvast de algemene voorwaarden en spelregels door.

Is het mogelijk een deel van mijn cursus of opleiding te verplaatsen door omstandigheden?

Je kunt hiervoor contact opnemen via planning@sport-people.nl.

Ik heb een blessure, kan ik alsnog starten met een opleiding?

Oei! Wij hopen dat je snel herstelt zodat je 100% kunt deelnemen. De lesdagen bestaan altijd uit een combinatie van theorie en praktijk. Je kunt aan de praktijkonderdelen aangepast deelnemen. Goed om te weten is dat je ook met een blessure examen kunt doen. Je kunt je blessure aangeven op het lesvoorbereidingsformulier zodat de examinator hier rekening mee houdt.

Toetsing

Wanneer vindt mijn herkansing plaats?

Voor iedere herkansing wordt er persoonlijk contact met je opgenomen. En wordt er in overleg een nieuwe datum ingepland.

Wat is het verschil tussen NL Actief en EREPS examen?

Ik kies voor het examen..

NL Actief.

Is de Nederlandse branche organisatie voor sport en beweegbedrijven. Op het moment van slagen kun jij jezelf aanmelden in het FITNED register. In dit register staan alle professionals met de diverse behaalde diploma’s zodat het voor de consument zichtbaar is of hij/zij traint bij een professional en op welk niveau. In de toekomst zal via FITNED ook een accreditatie/bijscholing traject gaan plaats vinden om professionals te stimuleren te blijven leren.

EREPS.

De Europese erkenning, EREPS. Zowel voor Fitness Trainer A, B als de Exercise for Health Specialist zijn deze diploma’s goed gekeurd middels de Europese standaards. Hiermee kom je dus in een Europees register waar natuurlijk naast het Nederlandse register ook voordelen aanzitten. Onder andere de voordelen van het Europese register zijn:

✓ Je komt op een website waardoor klanten jou kunnen vinden en werkgevers

✓ Speciale aanbiedingen en kortingen

✓ Delen van kennis wat is op gedaan in Europa en daar buiten

✓ Je kan met dit diploma in andere landen werken

 

Het verschil.

Het zijn twee verschillende registers door twee verschillende organisaties: landelijk of Europees.

EREPS examen = op een centrale locatie, datum wordt later aangegeven.

NL Actief examen = altijd op de laatste lesdag.

Bij beide examens is het lesmateriaal in het Nederlands. Er is een mogelijkheid tot het maken van jouw theorie examen in het Engels voor EREPS.


Conclusie.

Je kiest dus voor NL Actief of voor EREPS.

Wil je beide examens doen? Dan betaal je €250-, extra.

 

Voor ons als organisatie is het van belang dat we in het begin van jouw opleiding weten voor welk

examen je kiest in verband met de planning en het aanvragen van examens.

Betaling

Wanneer moet ik de opleiding betalen?

Wanneer jouw inschrijving is verwerkt wordt er per e-mail contact opgenomen over de betaalmogelijkheden. De betaling of 1e termijnbetaling dient 10 werkdagen* voor aanvang van de opleiding voldaan te zijn. *Wanneer je 2 weken of korter voor de start van een klassikale opleiding je inschrijft. Dient de betaling of 1e termijnbetaling direct (voor lesdag 1) te worden voldaan.

Kan ik ook in termijnen betalen?

Ja dit is mogelijk. Je kunt je voorkeur bij inschrijving aangeven en zal in overleg worden afgestemd.

In welke periode van de maand wordt er geïncasseerd?

De automatische afschrijving is altijd aan het begin van de maand, tussen de 1e en 6e dag.

Is Sport & People vrijgesteld van BTW?

Sport&People is vrijgesteld van BTW, hierdoor betaal je geen BTW over de opleiding.

Ik kan niet verder met mijn opleiding vanwege financiële redenen, wat nu?

Mocht je een opleiding en/of pakket tussentijds willen beëindigen, dan is dit mogelijk. Bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie en neem direct contact met ons op via planning@sport-people.nl of bel naar 085 30 32 812

Ik kan vanwege medische redenen niet meer verder met de opleiding, wat nu?

Neem direct contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Mail naar planning@sport-people.nl of bel naar 085 30 32 812

Kan ik mijn opleiding door iemand anders over laten nemen?

Helaas is dit niet mogelijk.

Tot wanneer kan ik mijn opleiding kosteloos annuleren?

Je kunt tot 14 dagen na het afsluiten van een overeenkomst je inschrijving kosteloos annuleren. Voor meer informatie over annuleren, verwijzen wij naar onze algemene voorwaarden.

Is het mogelijk dat een derde partij de opleiding voor mij betaald?

Jazeker. Als iemand anders de opleiding voor jou wilt betalen, dan kun je dit aangeven op het inschrijfformulier. Je kunt dan bij het onderdeel ‘betaalwijze’ de volgende optie aanvinken ’iemand anders betaalt mijn opleiding’. Bekijk het inschrijfformulier hier.

Wat is Nederland Leert Door?

Als onderdeel van de steunpakketten van de overheid kunnen werknemers, ZZP’ers en werkzoekenden een beroep doen op tegemoetkoming voor gratis coaching en scholing: de NL leert door regelingen! Je kunt via Nederland Leert Door in aanmerking komen voor een opleiding van Sport & People.

Leefstijl Coach (post HBO)

Wat zijn de toelatingseisen?

Om toegelaten te worden tot de opleiding dien je in het bezit te zijn van een officieel erkend hbo-, bachelor- of wo-diploma (van willekeurig vakgebied). Dit is tevens de eis van de beroepsvereniging van leefstijlcoaches (BLCN) om je na de opleiding te kunnen registreren als leefstijlcoach. 

Hoe herken je een officieel erkend hbo-diploma?

  • op het diploma of getuigschrift staat: “Hoger Beroepsonderwijs” of een afkorting daarvan vermeld.
  • op het diploma staat vaak een verwijzing naar: “op grond van de in de artikelen 7.10 tot en met 7.14 en 16.10 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek”

NB: Het artikelnummer kan verschillen. 

Twijfel je of jouw diploma officieel erkend is? Neem dan contact op met het opleidingsinstituut die het diploma heeft uitgegeven.

Kan ik me met het diploma van de LeefstijlCoach Academy (dit is onze partner waar wij mee samenwerken) laten registreren als leefstijlcoach bij de BLCN?

De opleiding van de LeefstijlCoach Academy is geaccrediteerd door de BLCN. Samen met een officieel erkend HBO of WO diploma kun je je laten registreren als leefstijlcoach in het register van de BLCN. Meer informatie over het verplichte HBO- of WO diploma: https://www.blcn.nl/leden/verplicht-hbo-diploma/

Aspirantlid worden bij de BLCN

Je kunt je tijdens de leefstijlcoach opleiding al aanmelden als aspirant lid. Dat geeft je de mogelijkheid om al tijdens je opleiding in contact te komen met collega’s en deel te nemen aan activiteiten. Zo groei je geleidelijk in je nieuwe vak.

Is de opleiding geaccrediteerd?

Er zijn twee verschillende accreditaties.

De opleiding is door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) namens de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland (SPHBO) erkend als Registeropleiding Post-HBO tot Leefstijlcoach. Ten tweede zijn we geaccrediteerd door de beroepsvereniging BLCN

Worden de modules 1 voor 1 afgehandeld of lopen de dagen allemaal door elkaar heen?

De modules worden niet 1 voor 1 afgehandeld, maar in een logische volgorde aangeboden. Wat je leert in de Module Gedragsverandering gebruik je bijvoorbeeld de keer erna bij de Module Coaching. We vinden het belangrijk dat de modules met elkaar samenhangen en geen losse onderdelen zijn.

Voor wie is de opleiding geschikt?

De opleiding is geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in een gezonde leefstijl en die energie krijgen van het begeleiden van mensen naar een gezondere leefstijl. De opleiding kan uitstekend gevolgd worden door mensen met een verschillende HBO-beroepsachtergrond zoals: diëtisten, fysiotherapeuten, oefentherapeut Cesar, praktijkondersteuners huisarts, verpleegkundigen, (toegepast) psychologen, sportprofessionals, coaches, HR-medewerkers, ARBO-medewerkers.

Wat is de studiebelasting?

De geschatte studiebelasting is 350 uur. Dit is inclusief de lesdagen. De werkelijke studiebelasting voor jou hangt ook af van kennis die je mogelijk al hebt op bepaalde gebieden, jouw eigen studietempo en hoe effectief je studeert. Gemiddeld ben je een dag met de opleiding bezig.

Kan ik een fysieke lesdag online bijwonen?

We geven interactief onderwijs en gaan op de lesdag met verschillende werkvormen in groepjes aan de slag. Het meekijken met een camera op een fysieke lesdag is niet mogelijk. Je kunt dan niet meedoen en dit zou ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs. We geven ook interactief online onderwijs maar dan zijn de werkvormen hierop aangepast. 

Kan ik vrijstelling krijgen op bepaalde onderdelen?

Nee, wij verlenen geen vrijstelling voor onderdelen. Het programma is een samenhangend geheel, en niet als losse modules te volgen. Een aantal lesdagen zijn niet verplicht om te volgen (hoewel we het wel sterk aanraden). Daarbij geldt dat iedereen in alle onderdelen examen moet doen. Een diëtist bijvoorbeeld hoeft niet per sé de lesdagen over voeding bij te wonen, maar moet er wel examen in doen.

Is er een beroepsvereniging voor leefstijlcoaches?

Ja, er is een beroepsvereniging, de BLCN. De BLCN heeft een beroepsprofiel gemaakt voor de leefstijlcoach en accrediteert opleidingen tot leefstijlcoach. De LeefstijlCoach Academy is geaccrediteerd door de BLCN. Dit is in de toekomst van belang om voor vergoeding van verzekeraars in aanmerking te komen.

Vergoeden verzekeraars begeleiding door een leefstijlcoach?

Sinds januari 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, na verwijzing door de huisarts. De GLI is een groepsbegeleidingsprogramma voor mensen met obesitas (of overgewicht en comorbiditeit). De basis voor de uitvoering zal gevormd worden door GLIs die als bewezen effectief. zijn opgenomen in de database van het Loket Gezond Leven van het RIVM. Eén van die programma’s is het CooL programma. Dit is een programma dat uitgevoerd mag worden door leefstijlcoaches die in het register staan van de BLCN. Leefstijlcoaching in algemene zin wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering.

 Lees hier meer over de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Hoe zit het met de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)?

De Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is een combinatie van behandelingen gericht op gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en eventueel individuele psychologische behandeling om verandering van gedrag te ondersteunen.

Lees hier meer over de GLI

Mag ik na de LeefstijlCoach Academy het programma CooL geven?

CooL is een gecombineerde leefstijlinterventie, net zo als Slimmer en Beweegkuur. In de toekomst worden nog meer interventies aangemerkt als gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Om een gecombineerde leefstijlinterventie te mogen geven die vergoed wordt vanuit de zorgverzekering moet je als leefstijlcoach geregistreerd zijn bij de beroepsvereniging (BLCN). Na het succesvol afsluiten van de LeefstijlCoach Academy kun je je (in combinatie met een HBO-diploma) laten registreren bij de beroepsvereniging. Iedere gecombineerde leefstijlinterventie kan vervolgens eisen stellen om het desbetreffende programma te kunnen uitvoeren. Voor CooL is de verplichting om een startinstructie te volgen van 1 dagdeel. Meer informatie hierover vind je op: www.leefstijlinterventies.nl/

Hoe word ik (geaccrediteerd) leefstijlcoach?

Om geaccrediteerd leefstijlcoach te worden volg je een door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) geaccrediteerde post-HBO opleidingen tot leefstijlcoach. Met een HBO-opleiding of een WO-opleiding en een diploma van een geaccrediteerde post-HBO opleiding tot leefstijlcoach kun je je registeren in het register van de BLCN. LeefstijlCoach Academy is een geaccrediteerde opleiding en na onze opleiding kun je je dus registreren bij de BLCN. Het voordeel van deze accreditatie is dat je verzekerde zorg kunt bieden zoals de Gecombineerde Leefstijl Interventie die vergoed wordt vanuit de basis ziektekosten verzekering.

Wat doet een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach begeleidt mensen naar een gezondere leefstijl. Het gaat hierbij vaak om de zogenaamde BRAVO-gedragingen: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Omgaan met stress. Het doel van de leefstijlcoach is om de ervaren positieve gezondheid te vergroten. De leefstijlcoach maakt daarbij gebruik van coachingstechnieken. Wij vinden het vanuit de LeefstijlCoach Academy heel belangrijk dat je jouw coaching doet vanuit bewezen effectieve gedragsveranderingstechnieken.

Wie worden begeleid door een leefstijlcoach?

Iedereen die iets wil veranderen aan zijn leefstijl en daarbij een steuntje in de rug kan gebruiken kan terecht bij de leefstijlcoach. Mensen die bij een leefstijlcoach komen willen vaak lekkerder in hun vel komen te zitten of zich fitter en energieker voelen. Mensen die willen afvallen worden ook begeleid door een leefstijlcoach en kunnen dit onder bepaalde voorwaarden vergoed krijgen vanuit de basis ziektekosten verzekering. Zij worden doorverwezen door een huisarts.

Is leefstijlcoach een beschermd beroep?

Nee, de titel leefstijlcoach is geen beschermde titel. Iedereen mag zich in principe leefstijlcoach (of sommige noemen zichzelf Life Coach), echter niet iedereen is geaccrediteerd leefstijlcoach. Dit word je alleen als je ingeschreven staat in het register van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). LeefstijlCoach Academy is geaccrediteerd door de beroepsvereniging en leidt dus op tot geaccrediteerd leefstijlcoach.

Waar komen leefstijlcoaches na hun opleiding terecht?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Het starten van een eigen leefstijlcoach praktijk ligt voor de hand. Er zijn echter ook andere mogelijkheden. Een deel van de leefstijlcoaches gaat in dienst bij een organisatie. Afgestudeerden van de LeefstijlCoach Academy kwamen bijvoorbeeld al terecht bij defensie, de politie, of bij organisaties die zich focussen op gezondheidsbevordering op de werkplek. Daarnaast zijn er ook leefstijlcoaches die het combineren met hun eerdere beroep en bijvoorbeeld hun fysiotherapiepraktijk, personal trainingsbedrijf of kookstudio uitbreiden. Weer anderen zetten het in bij hun huidige werkgever zoals de gemeente, GGD of in een zorginstelling.

Wat is KABIZ?

KABIZ is de Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren In de Zorg. Zij verzorgen in opdracht van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) de accreditatie en registratie van leefstijlcoaches.

Sport & People Beoordeling door klanten: 8.3/10 - 23 beoordelingen Whatsapp met ons